İran’daki Türk köyleri hedefte: PKK/PJAK Türkleri göçe zorluyor

PKK’nın yeni hedefi, İran’da Türkiye sınırına yakın Türk köyleri. Terör örgütü sınırda demografisini koruyan birkaç bölgeden birisi olan Azacık’ta 2 Türk köylüyü katletti, 1 kişi de ağır yaralandı. Bölge kaynakları terör örgütünün uyuşturucu, insan ve mal kaçakçılığını kontrol etmek için Türklerin göçe zorlandığını belirtiyor.

Suriye’de insanları göçe zorlayıp birçok bölgenin demografisiyle oynayan terör örgütü PKK, İran’da da aynı senaryoyu sahneye koydu. PKK’nın yeni hedefi, İran’da Türkiye sınırına yakın Türk köyleri.

Otlaklara el koydular

Yeni Şafak’ın haberine göre; Suriye’de insanları göçe zorlayarak birçok bölgenin demografisi ile oynayan terör örgütü PKK, İran’da da aynı senaryoyu sahneye koydu. İran yönetiminin de attığı adımlarda iskan politikalarıyla destek verdiği demografik oyunun hedefi Türkiye sınırındaki Türk köyleri. O bölgelerden birisi Ağrı’ya yakın Azacık bölgesi. Nüfusunun neredeyse tamamına yakını Türklerden oluşan bölgenin otlakları, birkaç yıl önce İran yönetimi tarafından yaylak olarak PKK/PJAK’a destek veren köylülere tahsis edildi. Uyuşturucu, insan ve mal kaçakçılığını yapanların güzergâhlarından birisi olan bölgeye yerleşen bu köylüler, bir yandan kaçakçılıkla kazandığı para ile terör örgütüne finans sağladı, diğer yandan da eleman devşirdi.

Önce baskı sonra katliam

Bölge halkı tepki gösterse de önce yılın belli ayında bu yaylaklara gelerek kalan bu köylüler, ardında da ev yaparak bölgeye yerleşmeye başladı. Uyuşturucu, insan ve mal kaçakçılığı yapanların güzergâhlarından birisi olan bölgede, hâkimiyetini tamamlamak isteyen PKK’nın İran kolu PJAK son dönemde baskıyı artırdı. Zaman zaman bu kaçakçılarla birlikte Türk köylülerine kaçırıp darp eden, haraç alan terör örgütü bu baskıyı katliama dönüştürdü.

İran olayı görmezden geldi

PKK/PJAK’lı teröristler Sufeli köyünde öğle saatlerinde silahsız Türk köylülerini hedef aldı. Saldırıda Ahmet Nemazi ve Muhammed Regabi adlı 2 Türk öldürüldü, Ali Rıza Hoşgorgu ağır yaralandı. İran güvenlik güçleri, ‘Kendi aralarında çatışmışlar’ diyerek olayın üstünü kapattı. Köy halkı ayaklandı, bölgeye gelen yetkililere isyan ederek katillerin cezalandırılmasını istedi. Türkiye sınırına yakın diğer bölgelerde de benzer sıkıntıların olduğu belirtiliyor. İran’ın göz yumduğu PKK/PJAK’ın insanları göçe zorladığını, birçok Türk’ün köylerden şehirlere taşındığı vurgulanıyor.

Bölgede 100 PKK’lı var

PKK’nın köylüleri katlettiği bölgedeki terör yapılanması İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilmişti. 2020 yılının Haziran ayında bir açıklama yapan Soylu, İran’a şu çağrıyı yapmıştı:

“Biz onların terörle mücadelelerini destekliyoruz. Bizim terörle mücadelemizi desteklemeleri hususunda İranlı dostlarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyoruz, çünkü dünya da bilsin. Hemen yakında Makü Dambat var, şu anda orada 100 civarında terörist var. Bu bizim için önemli. Biz Makü Dambat’a girsek, orada bir terörist bırakmayız, bu kadar basit. Bu sorumluluk komşumuz İran’ın ve bu sorumluluğu biliyorlar.”

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close