Kriz içindeki Yunanistan erken seçimi konuşuyor: Ayranı yok içmeye tahtırevanla gider…

Türkiye ile askeri ve diplomatik anlaşmazlık içindeki Yunanistan ekonomik olarak tam bir buhran içinde… NATO içinde gelirine oranla en fazla silahlanan ülke konumundaki ülke olan Yunanistan’da 27 yılın enflasyon rekoru kırıldı.

Türkiye ile Ege Adaları üzerinden askeri ve diplomatik gerilimi her geçen gün tırmandıran Yunanistan erken seçimi konuşuyor… Ekonomik olarak tam bir buhran içindeki ülkede muhalefet erken seçim startını verdi. Yunan basını, ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak’ın (Syriza), dünkü toplantısında, 38 üyesine genel seçim hazırlığı için görev dağıtımı yaptı. Syriza Başkanı Aleksis Çipras, erken genel seçimin eylülde düzenlenme ihtimaline ilişkin konuştu.

İeidiseis, Çipras’ın Miçotakis hükümetine dört şart ileri sürdüğünü yazdı. Bu şartlardan ilki, erken seçimlerin tarihini belirlemek, ikincisi İçişleri Bakan Vekili atamak, üçüncüsü medya içinde taraflar arası komite kurmak, dördüncü ise Ulusal Dış Politika Konseyi’nin Türkiye konusunda daimi bir toplantıda olması oldu. Başbakan Kiryakos Miçotakis’in ise Meryem Ana bayramı olan 15 Ağustos 2022 tarihi sonrası seçimlere ilişkin bir açıklama yapması bekleniyor.

Ekonomik buhran seçimleri gündeme getiriyor

Yunanistan’da yıllık enflasyon, nisan ayında yüzde 10.2’ye ulaşarak; 1995 yılından bu yana ilk kez çift haneye çıktı. Bu oranla ülkede 27 yıl sonra enflasyon ilk kez çift haneyi gördü.

Ekonomik kriz içinde en çok silahlanan NATO ülkesi

Kriz içindeki Yunanistan’da silahlanma harcamaları ise rekor kırıyor. Ülkede Savunma Bakanlığının bütçesi her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2020 yılında 3,35 milyar avro olan bütçe, 2021 yılında 5,44 milyar avroya yükseltilirken, bu oran 2022’de 6,39 milyar avroya çıktı. Yıllık artış ise %17.5 olarak gözüküyor. 2021’de dünyanın en fazla savunma harcaması yapan ülkesi Amerika Birleşik Devletleri, orantılı harcamalarda Yunanistan’ın gerisinde kaldı.

ABD’nin savunma harcamaları gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranla %3.52 seviyesinde sabitlenirken Yunanistan’ın savunma harcamalarının ise GSYİH içindeki oranı ise %3.82 oldu.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close