Miçotakis’in kafası karıştı! Her yerde şikayet ettiği Türkiye için “haklı” dedi

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasını belli bir sürece bağlayan 3’lü muhtıra sonrası dün kameraların karşısına geçen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’ye yönelik ılımlı mesajlar verdi.

Son haftalarda Türkiye karşıtı diplomasi faaliyetlerini yoğunlaştıran Yunanistan, Madrid’deki NATO zirvesine eş zamanlı olarak Ankara’ya yönelik ılımlı mesajlar vermeye başladı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasını belli bir sürece bağlayan 3’lü muhtıra sonrası dün kameraların karşısına geçen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’ye yönelik ılımlı mesajlar verdi.

“Dayanabileceğimiz başka çerçeve yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le görüşmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Hayır bitti o iş, o kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çeki düzen verecekler” demişti.

Miçotakis ise Yunan basınının aktardığına göre; “Sayın Erdoğan ile görüştük. Bir ara tekrar görüşeceğimizi tahmin ediyorum. Görüşmeliyiz. Konuşmalıyız ve anlaşmazlıklarımızı medeni bir şekilde, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk temelinde karşılamalıyız. Anlaşmazlıklarımızı çözmek için dayanabileceğimiz başka çerçeve yok” dedi. NATO üyesi ülkelerin Ukrayna’ya yoğunlaştığını kaydeden Miçotakis, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı muhtıra konusunda da “Türkiye’nin Kürt örgütlerden kaynaklanan terörizme ilişkin haklı gerekçeleri var. Türkiye, bu tür terör eylemleri yüzünden ağır bir bedel ödedi. Bence, bu, anlamakta hiçbir şekilde zorlanacağımız bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Türkiye’yi şikayet etmişlerdi

Yunanistan sadece bir hafta önce Türkiye karşıtı diplomasi faaliyetlerine hız vermiş, farklı başkentlerde Türkiye’yi şikayet etmişti. Başbakan Miçotakis, çarpıtma ve şikayet siyasetini Brüksel ve Madrid temaslarında da sürdürdü. Dışişleri Bakanı Dendias Lüksemburg’daki Dışişleri Konseyi’nde, Savunma Bakanı Panagiotopulos ise Kahire’de yine Türkiye’yi şikayet etmişti. Dendias, “Türkiye’nin provokatif davranışları”nın sahada gerilimi tırmandırdığını ve adalardaki Yunan egemenliğini sorgulanır hale getirdiğini dile getirmiş, Panagiotopulos da Mısır’da mevkidaşlarına, Türkiye’nin son dönemde provokasyonları artırdığını iddia ederek Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahası üzerinde uçuş yaptığını iddia etmişti.

20 adet F-35 alacak

Öte yandan Yunanistan, silahlanma faaliyetlerine hız verdi.

Geçtiğimiz yıl hava kuvvetlerini Fransız Rafale tipi uçaklarla güçlendiren Atina yönetiminin Washington’dan 20 adet F-35 satın alacağı öğrenildi. Miçotakis, NATO zirvesi sonrası yaptığı açıklamada bir F-35 hava filosu almak istediklerini ve ikinci bir filo için de opsiyonları bulunduğunu belirterek “Geçtiğimiz günlerde gönderdiğimiz talep mektubu bu sürecin bir parçasıydı” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close