Nebbaşlıktan tarih düşmanlığına Hafter çetesinin suç kaydı…

Terhune kentindeki Meşru ez-Zirai bölgesi ile kent çevresindeki Suk el-Hamis bölgelerinde 3 toplu mezar bulunduğu belirtilirken, Hafter'e bağlı Medhali milisleri ülke genelinde mezarlara dahi rahat vermemesiyle tanınıyor.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı Öfke Volkanı (Burkanü’l-Gadab) Operasyonu merkezinin açıklamasına göre, Terhune kentindeki Meşru ez-Zirai bölgesi ile kent çevresindeki Suk el-Hamis bölgelerinde 3 toplu mezar bulunduğu belirtildi.

Hafter’e bağlı Medhali milisler Libya’da ne canlılara ne de ölülere rahat tanımıyor.

Hafter’e bağlı milisler, Libya’daki ecdat yadigârı cami ve türbeleri de hedef aldı. Libya’daki haçlı işgalini bitirip Libya’yı bugünkü sınırlarında birleştiren Osmanlı kahramanları Turgut Reis’in Trablus’daki türbe ve camisi ile Murat Ağa türbe ve camisi tahrip edildi. Naaşları götürülüp çöle atıldı.

Türkiye karşıtlarından Senusi düşmanlığı

Teröristler, İtalya’nın Libya’yı işgali sırasında katliamları ve mezalimiyle tarihe kara leke olarak geçen İtalyan General Grazini’nin Kufra’da yaptığının aynısını tekrarlayarak aynı gün içinde hem Kufra’da Mehdi Senusi Cami ve türbesine, hem de Libya’nın Milli Kahramanı Ömer Muhtar’ın türbesine saldırdılar. Tarih boyunca Türkiye ile yakın ilişkileri ile bilinen Senusilere ait Senusi Camii ve türbesi tahrip edilirken, halkın şiddetli karşı koyması üzerine Ömer Muhtar’ın türbesi kurtuldu. İşgalci General Graziani de teslim olan halkın gözleri önünde Kur’an-ı Kerim’i paramparça edip, ayaklarının altında çiğneyerek “Haydi, çağırın da bedevi peygamberiniz yardımınıza gelsin” demiş, ertesi gün şehrin ileri gelen din adamlarını uçaklardan atmak suretiyle katletmişti.

Son olarak Birleşmiş Milletler‘in açıkladığı rakamlara göre, Hafter milislerinin harekat ve ikmal merkezi olarak kullandığı Terhune kenti başta olmak üzere ülke genelinde son zamanlarda 8 toplu mezar bulunmuştu.

İşte tahrip edilen cami, türbe ve kabirler

Hafter’e bağlı Medhali milislerce tahrip edilen cami, türbe ve mezarlıklardan bazıları:

– Trablus’taki Al Masry türbesi

– Girgaresh mezarlığı

– Sidi Nasr türbesi

– Sidi Obeid mezarlığı ve türbesi

Derne’deki Sahabe Camii

– Zliten’deki Sidi Abdul-Salam al-Asmar al-Fituri Camii ve 700 yıllık el yazmalarının bulunduğu kütüphane

– Rajma’daki Sidi al Lafi türbesi

– Mistrata’daki Sidi Ahmed Zaroug

– Trablus’taki Sidi al Shaab Camii

– Trablus’taki Ahmet Paşa Camii (Karamanlı Camii)

– Trablus’taki Osman Paşa medresesi

– Trablus’taki Turgut Reis türbesi

– Bingazi’deki Reşid Paşa türbesi ve Camii

– Tajura’daki Al-Andoulisi Camii

– Trablus’taki Sidi ebu Gharara Camii ve türbesi

– Tajura’daki Murat Ağa Camii ve türbesi

– Trablus’taki Zawiyat Sheikha Radiya Camii

– Kufra’daki Senusiligin kurucusu Muhammed Ali’nin oğlu ve Kaddafi tarafından darbeyle devrilen Kral Idris’in babası Mehdi Senusi’nin türbesi.

Turgut Reis’in türbesini yıkıp, naşını çöle attılar!

Libya’daki ecdat yadigârı tarihi eserlerimiz, cami ve türbeler de bu saldırılardan nasibini aldı. Hemen hepsi son dönemde Hafter’e bağlı Medhali milislerce tahrip edildi. Libya’daki haçlı işgalini bitirip Libya’yı bugünkü sınırlarında birleştiren Osmanlı kahramanları Turgut Reis’in Trablus’daki türbe ve camisi ile Murat Ağa türbe ve camisi tahrip edildi. Naaşları götürülüp çöle atıldı. Trablusgarp’a atanan valilerin göreve başlamadan Turgut Reis türbesini ziyaret etmeleri adetti. Yeni evlenen Libyalı çiftler de türbeyi gelenek olarak ziyaret ederdi. Turgut Reis türbesi Libya’ya giden liderlerimizce de hep ziyaret edilmiştir. 1957 yılında Menderes, 1958’de Bayar, 2010 yılında Erdoğan Libya’ya gittiklerinde ilk olarak bu türbeyi ziyaret etmişlerdi.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close