Rusya’dan kirli plan! Türkiye’ye karşı yeni ordu kuruyorlar

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, PKK'nın Suriye yapılanması YPG güçlerini Esed rejimi güçlerine kaydırma girişimlerine sahip olduklarını açıkladı.

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, PKK’nın Suriye yapılanması YPG güçlerini Esed rejimi güçlerine kaydırma girişimlerine sahip olduklarını açıkladı.

MepaNews’in “Syria Observer” adlı haber portalından aktardığına göre; özel temsilci Lavrentyev, YPG’nin Esed rejimi ile anlaşmalar sağlamasına teşvik edilmesi kapsamında milislerin Esed güçlerine entegre etme çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Suriye’de birlik adı altında yeni plan

Bu çalışmanın Suriye’deki durumun kötüleşmesi önünde bir engel teşkil edeceğini savunan Lavrentyev, amaçlarının Suriye topraklarında bir birlik sağlamak olduğunu vurguladı.

YPG Konseyi Eş Başkanı Riad Darar geçtiğimiz günlerde, herhangi bir ülkenin veya askeri varlığın Suriye topraklarına saldırması halinde Esed rejimi güçleri ile birlikte hareket edeceğini doğrulamıştı.

Rusya, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik harekatını durdurmak istiyor

Lavrentyev 16 Haziran’da, Türkiye’ye Suriye operasyonunu iptal etme çağrısında bulunmuştu.

Kazakistan’da Türk yetkililerle görüşen LavrentyevOnlara (Türk yetkililer), problemlerin şiddete başvurmadan barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ilettik. Operasyonun gerilimi artırmayı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuşmuştu.

Lavrentyev ayrıca, Türkiye’nin olası Suriye operasyonunun YPG arasında ayrılıkçı duyguların artmasına sebebiyet vereceğini ve bunun onları bir devlet kurma motivasyonuna itebileceğini öne sürmüştü.

Karşıt görüş: Rusya harekete geçmez!

Ortadoğu araştırmacısı ve Nottingham Üniversitesi Doktora adayı Ahmet Arda Şensoy ise Rusya’nın kazanımlarını koruduğu sürece harekete geçmeyeceği görüşünde! Şensoy, geçtiğimiz 17 Haziran’da Yeni Şafak’a yazdığı “Ukrayna’dan Suriye’ye yerinden oynayan taşlar” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

  • Türkiye, terör örgütüne karşı operasyon ihtimalini her daim hazır tutarken, Rusya’nın Ukrayna savaşına kayan odağı ile oluşan boşlukla kendine bir fırsat penceresi elde etmiş durumda. Yine de bu gelişme, Rusya’dan boşalan bölgeleri doldurmak isteyen Esed rejimi ve İran destekli Şii milisler düşünüldüğünde Türkiye için yeni mücadele alanları da ortaya çıkaracaktır.
  • Sonuç olarak Ukrayna krizi Rusya’nın varlık gösterdiği birçok kriz bölgesinde taşları yerinden oynattı. Her ne kadar İran, Rusya’nın boşalttığı alanları doldurmak ve Esed rejimi üzerindeki hâkimiyetini artırmak hedefinde olsa da sahadaki gelişmeler bunu geçersiz kılmakta. İran’ın Suriye’deki varlığına temel bir karşıtlığı olan İsrail’in artan hava saldırıları ve Türkiye’nin İran’ın artan nüfuzu ve demografiyi değiştirme çabalarından duyacağı rahatsızlık düşünüldüğünde İran’ın Suriye’de hareket alanının kısıtlanacağı öngörülebilir.
  • Tabii ki Rusya’nın Suriye’den tamamen geri çekildiği ve tüm stratejik kazanımlarını terk ettiği bir senaryo önümüzde bulunmuyor. Hmeymim üssü, Baas rejiminin devamı (Esed rejiminin değil), doğudaki petrol bölgeleri ve Tartus limanı gibi stratejik noktalara bir tehdit oluşmadığı sürede Rusya’nın bu aşamada Suriye’de herhangi bir hareketlilikte bulunmayacağı ve bunun da Türkiye’nin yeni bir operasyonuna alan açacağı öngörülebilir.

 

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close