Yunanistan silahlanmaya doymuyor… ABD ve Fransa’dan yeni silahlar alıyor!

Yunanistan’da Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos komitedeki bilgilendirmesinde Harpoon roketi, Rafale ile F-16 uçak alımları hakkında konuştu. Bu kapsamda gemi-savar roketi olarak bilinen uzun menzilli 60 adet Harpoon alınacak, 38 adet F-16 Blok 50 savaş uçağı da kitleri değiştirilerek manevra kabiliyetleri daha yüksek hale getirilecek. Yeni alımlarla Yunan ordusu gemi-savar roketleri taşıyabilen 145 uçağa sahip olacak. Ayrıca, Yunanistan, Türkiye’nin programından çıkarıldığı F-35 uçaklarından da ABD’den isteyecek.

Milli Gelire oranla NATO içinde en yüksek silahlanan ülke olan Yunanistan’da Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos yeni silah ve mühimmatlar alımı konusunda parlamentoda sunum yaptı… Panagiotopulos, Parlamento’da Silahlanma Programları ve Sözleşmeleri Özel Daimi Komitesi toplantısında komiteyi bilgilendirdi.

Yunan basınının aktardığına göre; Panagiotopulos komitedeki bilgilendirmesinde Harpoon roketi, Rafale ile F-16 uçak alımları hakkında konuştu. Bu kapsamda gemi-savar roketi olarak bilinen uzun menzilli 60 adet Harpoon alınacak, 38 adet F-16 Blok 50 savaş uçağı da kitleri değiştirilerek manevra kabiliyetleri daha yüksek hale getirilecek.

Yeni alımlarla Yunan ordusu gemi-savar roketleri taşıyabilen 145 uçağa sahip olacak. Ayrıca, Yunanistan, Türkiye’nin programından çıkarıldığı F-35 uçaklarından da ABD’den isteyecek.

Şubat’tan Haziran’a yeni silahlanma

Yunanistan Meclisi, son silahlanma programını geçtiğimiz Şubat ayında onaylamıştı. Oldukça kapsamlı olan bu silahlanma programı kapsamında, Alman torpidoları, üç Fransız fırkateyni ve altı Fransız Rafale avcı-bombardıman uçağı alınmıştı. Atina yönetimi, 2021 yılında da Rafale uçaklarından 18 tane sipariş vermiş, bunlardan altısı teslim edilmişti.

ABD’den daha fazla silahlanıyor

Kriz içindeki Yunanistan’da silahlanma harcamaları ise rekor kırıyor. Ülkede Savunma Bakanlığının bütçesi her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2020 yılında 3,35 milyar avro olan bütçe, 2021 yılında 5,44 milyar avroya yükseltilirken, bu oran 2022’de 6,39 milyar avroya çıktı. Yıllık artış ise %17.5 olarak gözüküyor. 2021’de dünyanın en fazla savunma harcaması yapan ülkesi Amerika Birleşik Devletleri, orantılı harcamalarda Yunanistan’ın gerisinde kaldı.

ABD’nin savunma harcamaları gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranla %3.52 seviyesinde sabitlenirken Yunanistan’ın savunma harcamalarının ise GSYİH içindeki oranı ise %3.82 oldu.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close