Avrupa ülkeleri enflasyonda 40 yılın zirvesine oynuyor! İşte Avrupa’da enflasyon oranları

Türkiye’de artan enflasyon vatandaşların belini bükerken, Avrupa ülkeleri de birbiri ardına rekor enflasyon verilerini açıklıyor. İngiltere son 40 yılın enflasyon rekorunu açıklarken, tüketici fiyatlarında Fransa 37 yılın, Almanya 41 yılın, Hollanda ise 46 yılın zirvesini gördü.

Türkiye’de pandemi ve dolar kurunun yükselişine bağlı olarak tüketici enflasyonu rekor kırarken Avrupa’da benzer bir durumla karşı karşıya… Avrupa ülkeleri ardı ardına açıkladıkları enflasyon rakamlarıyla onlarca yıldır kırılmayan enflasyon rekorlarını ilan ediyor.  Son olarak İngiltere’de tüketici fiyat endeksi mayıs ayında nisana göre yüzde 0,1 artarak 9,1’e yükseldi.

Bu oran, 40 yılın rekoru… Bu oranlarla ülkenin Mart 1982’den bu yana gördüğü en yüksek enflasyon seviyesi görülmüş oldu… Üstelik İngiltere Merkez Bankası’nın tahminlerine göre sonbahar itibariyle enflasyon oranının yüzde 11’leri görmesi bekleniyor.

Almanya’da 41 yılın rekoru kırıldı

Almanya‘da 2022 Nisan ayı itibariyle son 41 yılın enflasyon rekoru kırılırken; Mayıs ayı enflasyonu geçici verilere göre beklentilerin üzerinde artış gösterdi ve yüzde 7,9’a çıktı. Böylece 1973’teki Arap-İsrail savaşları sonucunda ortaya çıkan petrol kriziyle ortaya çıkan enflasyondan sonra Almanya’da, en yüksek orana ulaşılmış oldu. Ayrıca ülkede üst üste üçüncü ayda da enflasyon yüzde 7’nin üzerinde seyretti.

Fransa’da 37 yılın zirvesi görüldü

Fransa‘da da durum iç açıcı değil!

Ülkede enflasyon mayıs ayında yıllık bazda yüzde 5,2 ile son 37 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici bazında fiyat artışlarının geçen ay da devam ettiği ülkede en büyük pahalılık kaynağı enerji fiyatları… Enerjide artış yüzde 27,8 ile seviyesinde kaydedildi.

İtalya’da 22 yılın rekoru kırıldı

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü geçtiğimiz mart ayına ilişkin verilerinde, yıllık bazda şubat ayında yüzde 6,2 olan AB uyumlu TÜFE, martta yüzde 7’ye yükselerek 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu ülkede 22 yıllık rekorun kırılması anlamına geliyor.

Portekiz’de 29 yıldır görülmeyen oranlar görüldü

Portekiz’de ise mayıs ayında enflasyon oranı yıllık olarak yüzde 8 açıklandı. Portekiz’de 1993 şubat ayından bu yana en yüksek yıllık enflasyon yüzde 8 ile mayıs ayında tespit edilmiş oldu.

Hollanda’da 46 yılın rekoru

Hollanda’da ise enflasyon korkutucu boyutlara ulaştı. Ülkede enflasyon 2022 Nisan’ı itibariyle 46 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Hollanda İstatistik Kurumu verilerine göre; Mart ayında geçtiğimiz yılın Mart ayına göre yüzde 9,8 artış göstererek 1975 Ocak’ındaki seviyelere yaklaşmış oldu.

İspanya da fiyat artışlarından mağdur!

İspanya‘da da enflasyon, martta yıllık yüzde 9,8 ile son 37 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

 

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close