Marmaris’teki orman yangını, FETÖ ve PKK’yı ifşa etti: Dezenformasyon yasası bu yüzden gerekli

Emniyet Genel Müdürlüğü, Marmaris’teki yangın sonrası yapılan çalışma sonucunda toplumda panik ve güvensizlik havası oluşturmaya çalışan hesapların tespit edildiğini açıkladı. Yangın paylaşımı yapanların Meclis’teki dezenformasyon yasasına karşı çıkması dikkat çekiyor.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 250 hektarlık bir alanda çıkan yangına müdahale 2 bin 600 personel ve 41 hava aracıyla sürerken Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) dikkat çeken bir açıklama geldi. EGM’den yapılan açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca yapılan çalışma neticesinde yangınlar üzerinden toplumda panik ve güvensizlik havası oluşturmaya çalışan hesapların tespit edildiği, bu hesaplar arasında FETÖ’cü ve PKK iltisaklı grupların da olduğu belirtildi.

Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 21 Haziran 2022 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden;

Bot hesaplar aracılığıyla yapıldı

Yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığı görülmüştür.

İşlemlere başlandı

Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve “halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten” hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır.

Bahse konu olayla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde;

#marmaris etiketi(hashtag) kullanılarak 22787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %59.42’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

 

 

Orman” kelimesi kullanılarak 16031 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %67.38’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

“Uçaklar” kelimesi kullanılarak 3571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %71.74’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

Şahan” kelimesi kullanılarak 10723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %57,14’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

 

Otel” kelimesi kullanılarak 5709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %54.55’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

Marmaris yangını Dezenformasyon Yasası’nın önemini günyüzüne çıkardı!

Bu paralelde bir haber de bugün Yeni Akit gazetesinde yayımlandı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

Marmaris’te yaşanan orman yangını ile etkin mücadele edilirken sosyal medya üzerinden yine yalan haberler ve paylaşımlarla mücadele sekteye uğratılmaya çalışıldı.

Havadan ve karadan yangınla mücadele edilirken, “Uçaklar nerede” sloganı ortaya atıldı. Yapılan yalan paylaşımların ardından muhalefetin ısrarla karşı çıktığı Dezenformasyon Yasası’nın önemi bir kez daha ortaya çıktı.

“Uçaklar nerede” diyerek yalan haber yayıyorlar!

Geçen sene yaşanan orman yangınlarında da devleti karalama kampanyası yürüten Şahan Gökbakar, sosyal medya hesabı üzerinden yangın fotoğraflarını paylaşarak, “Bakın henüz hava aydınlık iken bu halde yanan bir yangın… Havadan uçakla müdahale edilir mi? Edilir! Nerede bu uçaklar? Yazık! Kış boyu bu anı söyledim. Nerede bu uçaklar?” ifadelerini kullandı. Gazeteci Nevşin Mengü de sosyal medya hesabı üzerinden Şahan Gökbakar’ın ifadelerini paylaşarak “Uçaklar nerede?” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise yine sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bahar ayında ‘Yangın söndürme uçakları alındı mı?’ diye bakanlığa sorarken, hakkımda karalama faaliyeti yürütenler yanan ormanların baş sorumlusudur! Uçaklar nerede?” şeklinde paylaşım yaptı. CHP’li Eren Erdem de, “2 senedir uçak, uçak, uçak diye haykırıyoruz, memleketimiz yanarken havadan 1 kova su dökemeyen hükümet; yok uzay yolculuğu, yok astronot kozmonot hikâyeleri anlatıyor!” diyerek hükümeti eleştirmeye çalıştı.

“Vatandaşın algıları ile oynamak istiyorlar”

Yalan paylaşımların ardından Dezenformasyon Yasası’nın önemine değinen Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, “Her orman yangınında hükümetin yetersiz kaldığını söylemek akıl ve mantık işi değildir. 2023 seçimleri öncesi bir yere şimşek çaksa bu tip insanlar suçu hükümete atarak algı operasyonu yapacaklar. Şu anda sosyal medya üzerinde çok fazla algı operasyonu yapılıyor. Vatandaşın algıları ile oynamak istiyorlar. Bu yasa sadece siyaset açısından da düşünülmemeli. 7’den 70’e herkesin sosyal medya hesapları var. Şu anda Twitter üzerinde 2 bine aşkın uyuşturucu satıcısı mevcut. Terör örgütleri sosyal medyayı aktif kullanıyor. Yarası olan gocunur. Klavye delikanlılığı ile olmuyor bu işler” dedi.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close