Partiler FETÖ’ye ne vadediyor? Babacan, Akşener, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu ne diyor…

Babacan’ın "KHK Mağduriyetleri Eylem Planı" açıklaması sonrası gözler diğer muhalefet partilerinin KHK’lılara ilişkin planlarına çevrildi. CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi KHK'lıların görevlerine dönmesinde ısrarcı politikalarıyla dikkat çekiyor.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi lideri Ali Babacan kamu kurumlarından atılan FETÖ iltisaklılarına ilişkin “KHK Mağduriyetleri Eylem Planı” açıkladı… Babacan, partilerinin iktidarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru olan akademisyenleri ihraç edildikleri kamu görevlerine iade edeceklerini söyledi.
Partisinin iktidara geldiği süreçte ilk 90 günde KHK’lıların mağduriyetlerini gidermek için çalışacaklarını söyleyen Babacan, şunları söyledi:

“Haksız yere kamudan ihraç edilen herkesin hak ve itibarlarını iade edeceğiz. Bu kapsamda; hakkında soruşturma veya kovuşturma olmayanları, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilenleri ve beraat kararı alanları KHK ile ihraç edildikleri kamu görevlerine iade edeceğiz. Başka hiçbir şeye bakmayacağız. İşlerine kaldıkları yerden aynen başlayacaklar. Kamu düzeni ve millî güvenlikle doğrudan ilişkili kurumlarda görev yaptıktan sonra ihraç edilenler ise idarenin kendilerine uygun göreceği bir göreve başlayacaklar.”

CHP ve Kılıçdaroğlu ısrarcı

Babacan’ın bu sözleri diğer muhalefet partilerinin KHK’lılara ilişkin planlarını gündeme getirdi. Ana muhalefet partisi CHP, KHK’lılara yönelik cömert vaatleriyle dikkat çekiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin bir çok önde gelen yetkilisi son aylarda defalarca KHK’lıların işlerine yeniden dönecekleri sözünü verdi. CHP lideri 26 Ağustos 2021’de, Çorum’da yaptığı açıklamada “O kanun hükmünde kararnamelerle görevden alınan, işine son verilen, ekmeği elinden alınan herkesi görevine iade edeceğim. Yeter ki teröre bulaşmasın” dedi. Kılıçdaroğlu 2 Kasım 2021’de de partisinin Meclis’teki grup toplantısında “KHK ile ihraç edilip hakkında beraat kararı verilenler, göreve iadesi kararı verilenlerin tamamını görevlerine iade edeceğiz” açıklamasını yapmıştı. CHP Genel Başkanı son olarak 18 Nisan 2022’de “KHK’lılara haklarını geri vereceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Herkes barışacak. Herkesin hakkı hukuku teslim edilecek. İnsanlar düşüncelerinden dolayı hapse atılmayacak. KHK ile insanlar görevlerinden atılmayacak. Onların haklarının tamamını teslim edeceğiz” açıklamasını yapmıştı.

KHK’lılarla buluşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Parti Meclisi üyesi Yüksel Taşkın da geçtiğimiz yıl içinde kamudan ihraç edilenlerin görevine iade edileceğini söylemişti. Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Sezgin Tanrıkulu, aynı konuyu gündeme getirmişti.

Akşener: Derhal dönmeliler

İYİ Parti de Millet İttifakı’ndaki ortağı CHP gibi KHK’lara şiddetle karşı çıkıyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener de Meclis kürsüsündeki pek çok konuşmasında KHK’lılar ve FETÖ ile ilgili konuda bu davalarda yargılananları savunan açıklamalarda bulundu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ocak 2021’de Halk Tv ekranlarında  KHK ile ilgili soruya “İlk etapta beraat edenler derhal dönmeli” cevabını vermişti.

Davutoğlu: KHK’lıların hakları iade edilmeli

AK Parti’den ayrılanların kurduğu bir diğer parti olan Gelecek Partisi’nin programında kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ilgili önemli değerlendirmeler yer alıyor. Program, “KHK’lar çıkarılırken, insanların hayatlarında olağanüstü sonuçlar doğuracak kararlar oluşturulmamalı, somut deliller, objektif kriterler, masumiyet karinesi, suçun şahsiliği ilkesi gibi hukukun temel ilkelerine riayet edilmeli, muhatapların etkin hak arama yolları ortadan kaldırılmamalı” diyor. Gelecek Partisi KHK’lılardan hakkında hiçbir takibat olmayanlar, savcılarca takipsizlik kararı verilenler veya yargılama sonunda mahkeme kararı ile beraat edenlerin KHK ile mahrum edildikleri haklarına ve itibarlarına acilen kavuşturulması gerektiğini dile getiriyor.
Davutoğlu ayrıca ihraç edilmiş sağlık çalışanlarının Koronavirüs pandemisiyle mücadele sürecinde sisteme dahil edilmesini isteyerek “KHK’lılar ile haklarında cezai bir işlem yapılmayan sağlık çalışanları sürece dahil edilmeli. Hakkında herhangi bir ceza yoksa bütün vatandaşlar bu seferberliğe çağrılmalıdır” demişti.
Partinin twitter hesabından da çeşitli defalar KHK’lılar konusu gündeme getirildi.

SP lideri: “Ekmekle oynayanın ekmeğiyle oynanır”

Millet İttifakı’nı oluşturan bir diğer parti olan Saadet Partisi de KHK’lılar konusunda hükümete muhalefet ediyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 9 Mayıs’ta şu twitleri paylaşmıştı:

 

“Hemen hemen 6 yıl oldu… 6 yıldır iktidar, KHK’lıları görmezden geliyor; insanları işsizliğe ve çaresizliğe itiyor. Beraat etmiş, takipsizlik almış; “fakat ben seni almam, çünkü canım öyle istiyor.” diyorlar. Onbinlerce insan, aileleriyle birlikte yüz binleri buluyor; 6 senedir horlanıyor, itiliyor, kalkılıyor… Yüzden fazla insan maalesef intihar etti, binden fazla insan çeşitli hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetti, yine binlercesi de sağlığını kaybetti. Bir atasözümüz var; “ekmekle oynayanın ekmeğiyle oynanır..” Bu insanların ekmekleri ve özgürlükleri ellerinden alındı, tüm kapılar suratlarına kapatıldı, bunun vebalini hiçbir insan kaldıramaz!”

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close