Panikleyen Esed, Sünni Savunma Bakanı atadı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, çıkardığı kararnameyle, Ali Mahmud Abbas’ı, Suriye Savunma Bakanlığı görevine getirdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, çıkardığı kararnameyle, Ali Mahmud Abbas’ı, Suriye Savunma Bakanlığı görevine getirdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yayımlanan habere göre, görev süresi sona eren Ali Abdullah Eyyüb’ün yerine Ali Mahmud Abbas Suriye’nin yeni Savunma Bakanı oldu. 2018 yılının Ocak ayında Esed rejimi, General Fehd Casım el-Feric’in yerine General Abdullah Eyyüb’ü Savunma Bakanı olarak atamıştı. Ali Mahmud Abbas, son dönemdeki Suriye’nin savunma bakanları arasında bir kırılma noktasını temsil ediyor.

Şam’ın Tadamon Mahallesi’nde yaşanan keyfi infazlar uluslararası kamuoyunda geniş etki yaratmıştı…

Tadamon videoları sonrası Sünni Savunma Bakanı

Son günlerde The Guardian gazetesinin ortaya çıkardığı Şam’ın Tadamon Mahallesi’ndeki onlarca kişinin infaz edildiği videolarla uluslararası arenada yeniden zor günler yaşayan Şam rejiminin Abbas’ı yeni savunma bakanı olarak atayarak çıkış yolu aradığı düşünülüyor. Abbas’ın Sünni olduğu, bunun rejimin yeni dönemde izleyeceği politikayı yansıttığı düşünülüyor.

Ortadoğu araştırmacısı ve gazeteci İsmail Çoktan, twitter hesabından Abbas’ın savunma bakanlığına atanmasını değerlendirdi. Çoktan şu görüşlere yer verdi:

Beşşar Esad”ın bugün Savunma Bakanı olarak atadığı General Ali Mahmud Abbas, Sünni bir subay. 2013 yılında muhalifler tarafından esir alınıp ciddi bir şekilde hırpalanmıştı. Daha sonra yapılan anlaşmayla serbest bırakıldı. Rejimden ayrılması beklenen üst düzey isimlerden biriydi.

Ali Mahmud Abbas’ın öne çıkan özelliği, Suriye devriminin başlamasının ardından protestoculara ya da silahlı devrimcilere yönelil ciddi bir operasyon yürütmemesi. Ayrıca İngiltere ve İsveç gibi ülkelerde askeri eğitim almış bir subay.

Beşşar Esad, The Guardian’ın ortaya çıkardığı görüntülerden sonra oldukça panikledi ve bu atamayı uluslararası toplumu sakinleştirmek için yaptığı düşünülüyor.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close