Aksa diplomasisi hızlı sonuç verdi: Ramazan sonuna kadar Yahudilerin girişi yasak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile Mescid-i Aksa’daki Yahudi provokasyonlarına yönelik İslam dünyasındaki tepkileri dile getirmesinden saatler sonra Yahudilerin Aksa’ya girişi yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mescid-i Aksa’ya yönelik İsrailli Yahudilerin provokasyonlarının ardından son günlerde yürüttüğü diplomasi faaliyetlerini İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile sürdürdü. Erdoğan, Aksa’nın statüsü ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditlere izin verilmemesinin zaruretini ifade ederek, yaşananların vicdanları yaraladığını belirtti. Erdoğan, twitter hesabından son günlerde Filistin’de İsrailli bazı radikal grupların ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu olaylar başta olmak üzere bölgesel meseleleri ve ikili ilişkileri ele aldıklarını ifade etti.

Haklı tepkilere neden oluyor

Görüşmede, ramazan ayının başlangıcından itibaren Batı Şeria ve Mescid-i Aksa dahil meydana gelen olaylarda 400’ü aşkın Filistinlinin yaralanması ve aralarında çocukların bulunduğu 18 kişinin hayatını kaybetmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Erdoğan, “Mescid-i Aksa’nın dün ve önceki gün sabah namazından sonra fanatik grupların baskınına uğraması ve müdahaleler neticesinde yine istenmeyen görüntüler yaşanması, gerilimin Gazze’ye de sirayet etmesi üzüntümüzü artırmıştır. Bayramların bayram havasında yaşanması gerekirken bazı radikaller yüzünden her sene karşılaşılan bu görüntüler vicdanları yaralamakta, tüm İslam aleminde haklı tepkilere neden olmaktadır” ifadelerini kullandı. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Mescid-i Aksa’da birbiri ardına Yahudi provokasyonlarının yaşanması sonrası Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüşmeler yapmıştı.

“Bennett beyaz bayrak kaldırdı”

Erdoğan’ın görüşmesinin akabinde Herzog, Mescid-i Aksa’ya ilişkin yeni kararı duyurdu. İsrail basınında yer alan haberlerde, Mescid-i Aksa’nın Ramazan ayı sonuna kadar Yahudi ziyaretçilerin girişine kapatılacağı ifade edilerek, söz konusu yasağın cuma gününde kadar yürürlüğe gireceği belirtildi.

İsrailli milletvekili Itamar Ben-Gvir yaptığı açıklamada, “Tapınak Dağı’nın kapatıldığı haberi doğruysa (Başbakan Naftali) Bennett bu gece beyaz bayrak kaldırdı” dedi.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close