Fehmi Koru’dan erken seçim yazısı: Ancak bir fantezi olabilir

Fehmi Koru, “Başkalarını bilmem ama ben eldeki verilere ve görünür alametlere bakıp seçimin bu yılın ikinci yarısında yapılma ihtimalinin hayli yüksek olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı..

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen gazeteci Fehmi Koru, kişisel web sitesinde muhalefet tarafından gündeme getirilen erken seçim iddialarına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Koru, yazısında “Galiba öyle. Başkalarını bilmem ama ben eldeki verilere ve görünür alametlere bakıp seçimin bu yılın ikinci yarısında yapılma ihtimalinin hayli yüksek olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Koru’nun yazısının erken seçim gündemine ilişkin kısmı şöyle:

Henüz seçime bir yıl varken neden adaylık konusu sıcak tutuluyor?

Yoksa “Zamanında yapılacak” denildiği halde bir baskın seçim mi düşünülüyor?

Galiba öyle. Başkalarını bilmem ama ben eldeki verilere ve görünür alametlere bakıp seçimin bu yılın ikinci yarısında yapılma ihtimalinin hayli yüksek olduğunu düşünüyorum.

Israrla “Zamanında” açıklamalarının yapılmasını da bunun ‘baskın seçim’ şeklinde olmasının arzu edilmesine bağlıyorum.

Seçim tarihinin erkene alınması kararı için iki yol var: Cumhurbaşkanı Meclis’i feshedip seçimin yapılmasını sağlayabilir. Tabii Meclis de istenen çoğunluk bulunduğunda seçim tarihini istediği zamana değiştirebilir.

Cumhurbaşkanı tarafından re’sen verilecek seçim kararı işe fazla yaramaz. Şu sırada cumhurbaşkanlığında ikinci dönemini tamamlamak üzere olan Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimde aday olabilmesinin önünde anayasal engel var (m. 101) ve o engel yine anayasaya göre (m. 106) yalnızca seçim kararı TBMM tarafından alındığında ortadan kalkabiliyor.

TBMM’de iktidarın -AK Parti ile MHP’nin- seçim tarihini değiştirmek için gereken sayıda -360-  milletvekili bulunmuyor; muhalefetin de destek vermesi şart.

Bu yüzden, bazılarının ileri sürdüğü gibi, seçimin 2023 haziranına yakın bir tarihe çekilmesi ancak bir fantezi olabilir.

Muhalefet öyle bir yaklaşıma neden yanaşsın?

Erken seçim olacaksa tarihinin makul bir zamana çekilmesini ister muhalefet.

“Millet İttifakı adayını açıklasın” ısrarından çok “Cumhur İttifakı gerçekten seçimin zamanında yapılmasını mı, yoksa kendisinin uygun gördüğü bir zamanda yapılmasını mı arzuluyor, bunu açıklasın” ısrarında bulunmak gerekir.

Adaylık ancak bu konu açıklığa kavuştuğunda bir anlam taşımaya başlar çünkü.

Yoksa Tayyip Erdoğan “Ben adayım” dedi de ne olduysa -veya olmadıysa- Millet İttifakı kendi adayını açıkladığında da aynı durum söz konusu olacaktır.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close