Demirtaş HDP’lileri yalanlıyor: HDP’nin PKK ile ilişkisi yok! PKK silah bıraksın isterim

Terör suçlamalarıyla 5 yılı aşkın süredir hapiste bulunan HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin PKK ile ilişkisi olmadığını öne sürüp “PKK’nın silah bırakmasını isterim” dedi. Oysa Demirtaş’ı hem kendi eski açıklamaları, hem de partilileri yalanlıyor! Demirtaş, 2012’de Mardin’de yaptığı bir konuşmada “Biz bu meydana Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz, heykelini…” demişti.

5 yılı aşkın bir süredir “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt adına suç işlemek” suçlarıyla hapiste bulunan eski HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü PKK’ya ilişkin açıklamalarda bulundu. T24’ten Murat Sabuncu’ya konuşan Demirtaş, birçok HDP’li vekil tarafından dile getirilen “HDP’nin PKK uzantısı” olduğu iddiasını yalanladı, “PKK’nın silah bırakmasını isterim” dedi.

“Ben mümkünse PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları tümden susturmasını, bırakmasını isterim”

Demirtaş, “HDP, PKK’nin uzantısı, sözcüsü ya da destekçisi değildir. PKK ile bir bağı yoktur. Bunu Türkiye kamuoyuna anlatabilmemiz gerekir. Demokratik siyaset yürüten bir partinin silahlı bir örgütle bağı olamaz” diye konuştu.

Demirtaş’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

♦ Devlet de PKK de sorunu artık şiddet zemininin dışına çıkarmak zorundadır. Ben mümkünse PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları tümden susturmasını, bırakmasını isterim.

♦ Ancak ve ne yazık ki ortada iki temel engel var, bunları da herkesin bilmesi lazım. İlki, Hükümet askeri operasyon dışında hiçbir seçeneği devreye koymuyor, tartışmıyor, silahta ısrar ediyor. Oysa biz PKK’nin ikna edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Burada da ikinci engel çıkıyor, o da İmralı tecrididir. Çünkü PKK’yi ikna edebilecek kişi Öcalan’dır, onu da yıllardır tecritte tutuyorlar.

♦ Bu engellere rağmen PKK silahlarını susturursa bundan mutlu olurum. Ama deneyimlerimiz, bunun kolay olmadığını gösterdi maalesef.

♦ Hükümet silahların susması için Öcalan ile görüşürse doğru bir şey yapmış olur. Bu ülkenin evlatlarının canlarını kurtarmak, kimsenin karşı koyacağı bir şey olamaz.

Kim kimi yalanlıyor? HDP’liler mi Demirtaş’ı, Demirtaş mı HDP’lileri?

Demirtaş’ın açıklamaları dikkat çekerken, Demirtaş ilk yalanlamayı aslında kendisine yapıyor:

13 Kasım 2012 tarihinde HDP İstanbul Milletvekili olan Selahattin Demirtaş, BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) Genel Başkanı iken Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaptığı konuşmada terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın heykelini dikme sözünü vermişti. Demirtaş, Özgürlük Meydanında parti otobüsünün üstünde, toplanan gruba hitaben yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

“Öcalan posteri asamazsınız diyenlere onu diyenlere açıkça sesleniyorum. Kürtlerin katili Kenan Evren’in heykelini dikebiliyor da bir halk önderinin posterini mi asamıyor. Biz bu meydana Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz, heykelini…”

Demirtaş, HDP eş Genel Başkanı olduğu 2015 yılında da “PKK’lıların cenazesine gitmeyen HDP’li vekillere soruşturma açarım” demişti.

“Sandıkta aklınıza Öcalan gelsin” demişti

Yine HDP eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 24 Haziran 2018 Genel seçimleri öncesi yaptığı açıklamada şu skandal ifadeleri kullandı:

“Sandık başına gittiğinizde elinizi yüreğinize koyun, oyunuzu attığınızda aklınıza Selahattin Demirtaş gelsin, aklınıza Figen Yüksekdağ gelsin, aklınıza bu ilin tutuklu belediye başkanı gelsin. Elinizi vicdanınıza koyun, oyunuzu attığınız zaman aklınıza tecrit altındaki Sayın Abdullah Öcalan gelsin” demişti.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan da “PKK sizi tükürüğüyle boğar” açıklamasında bulunmuştu. Zeydan daha sonra kendisini bu sözü terör örgütü DEAŞ’a yönelik söylediği şeklinde savunmuştu.

‘Sırtımızı PKK’ya yaslıyoruz, bundan sonra da yaslamaya devam edeceğiz!’

Dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da 2015’te Şanlıurfa’da yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Partimiz için ‘sırtını terör örgütüne dayayan HDP’ diyorlar, anlamayanlara cevap veriyorum biz sırtımızı Rojava’ya, Kobani’ye, IŞİD adını verdiğiniz o çeteye karşı mücadele edenlere yaslıyoruz, sırtımızı Kobani’de ve Grisipi’de (Tel Abyad) insanlığın soyluluk değerlerini yere düşürmeyenlere yaslıyoruz. Biz sırtımızı YPJ’ye, YPG’ye ve PYD’ye yaslıyoruz bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz. Sırtımızı kime yasladığımızı söylüyoruz, bundan sonra da yaslamaya devam edeceğiz.”

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close