Abdulbaki Gölpınarlı

İstanbul Üniversitesi eski öğretim üyelerinden biri olan Abdulbaki Gölpınarlı kimdir? İşte Abdülbaki Gölpınarlı'nın biyografisi

Abdülbaki Gölpınarlı, 12 Ocak 1900 tarihinde İstanbul’da doğdu. Gelenbevi Lisesi’nde okuduğu dönemde babasını kaybetti. Ailesinin geçimini sağlamak için eğitimini yarıda bırakarak çalışmaya başladı.

Liselerde öğretmenlik yaptı

Daha sonra Çorum’un Alaca ilçesindeki Menba-i İrfan İptidai Mektebinde hocalık yaptı. 1922 yılında İstanbul’a dönerek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Edebiyat öğretmeni olarak Konya, Kayseri, Balıkesir, Kastamonu İstanbul gibi birçok şehrin lisesinde görev yaptı. Bunun yanında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Farsça okutmanı olarak çalıştı.

1982’de vefat etti

Öte yandan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İslam-Türk Tasavvuf Tarihi ve Edebiyatı dersleri verdi. 1945 yılında Türk Ceza Kanunu’na aykırı davrandığı gerekçesiyle tutuklanarak 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1949’da kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Abdulbaki Gölpınarlı 25 Ağustos 1982 tarihinde rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

Gölpınarlı’nın araştırma yazılarının büyük bir kısmı Atsız Mecmua, Orhun, Azerbaycan Yurt Bilgisi ve Balıkesir Halkevi mecmuası Kaynak’tan başlayarak Türkiyat Mecmuası, Şarkiyat Mecmuası, İktisat Fakültesi Mecmuası, Türk Dili dergisiyle Aylık Ansiklopedi, Türk Ansiklopedisi ve İslâm Ansiklopedisi gibi ilmî yayın organlarında çıkmıştır. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilere de çok sayıda yazı yazmıştır. Gölpınarlı’nın çalışmaları ile Türk tarikat ve tasavvuf tarihi üzerindeki bilgiler gelişmiş, Yûnus Emre, Mevlânâ ve Mevlevîlik araştırmaları mühim ilerlemeler kaydetmiştir.

Bazı eserleri:

Eserleri. Abdülbaki Gölpınarlı’nın büyüklü küçüklü sayısı 114’e varan kitabı ve 400’ün üstünde ilmî makalesi vardır

– Melamilik ve Melamiler

– Tıp İlmi ve Meşhur Hekimlerin Maharetleri

– Yunus Emre Divanı

– Fuzuli Divanı

 Nedim Divanı

– Mevlâna Celaleddin

– Mevlânadan Sonra Mevlevilik

– Hayyam ve Rubaileri

– Rumeli’de Yürükler, Tatarlar ve Evlad-ı Fatihan

– Menâkıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli

– Alevi Bektaşi Nefesleri

– Hafız Divanı

– 100 Soruda Türkiye’de Mezhepler ve Tarikatlar

– 100 Soruda Tasavvuf

– Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin

– Hurufilik Metinleri Kataloğu

– Tarih Boyunca İslam Mezhepleri ve Şiilik

– Tasavvuftan Dilimize Geçen Deyimler ve Atasözleri

– Kur’an-ı Kerîm ve Meali

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close