ABD Kongresi’nden F-16’lar için muammalarla dolu Yunan şartları! Türkiye F-16’ları alabilecek mi?

ABD Temsilciler Meclisi, 2023 savunma bütçesini kapsayan yasa tasarısına Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını bazı koşullara bağlayan eklemeler yaptı. Buna göre; ABD Başkanı'nın F-16 satışının Amerikan ulusal menfaatlerine olduğunu Kongre'ye beyan etmesi ve bu uçakların Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmayacağını taahhüt etmesi şart olarak eklendi. Şartlardaki belirsizlik ise iki ülke ilişkilerinde yeni bir kırılma noktası olabilir…

ABD Temsilciler Meclisi, 2023 savunma bütçesini kapsayan yasa tasarısına Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını bazı koşullara bağlayan eklemeler yaptı.

Kongre Üyesi Dina Titus, tasarıya ilişkin twitter paylaşımında “Temsilciler Meclisi, NATO müttefiki bir ülkenin toprak egemenliğini sürekli olarak ihlal eden bir ülkeyi ödüllendiremeyeceğimizi Başkan’a (Joe Biden) açıkça ifade etmiştir.” dedi.

Koşullar Yunan ağzını yansıtıyor!

Koşullar, ABD Başkanı’nın F-16 satışının Amerikan ulusal menfaatlerine olduğunu Kongre’ye beyan etmesi ve bu uçakların Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmayacağını taahhüt etmesini şart olarak getiriyor.

Tasarı Yunan Lobisi’nden

F-16’ların satışı için getirilen şartlar, Yunan lobisinin yaptığı çalışmaların bir eseri… Senato’da Yunan lobisine yakınlığıyla bilinen Demokrat Parti’den Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone’un sunduğu Türkiye’ye yeni F-16 savaş uçakları ile bu uçakların modernizasyon kitlerinin satışını kısıtlayan yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 244’e karşı 179 oyla kabul edildi.

Koşullar istismara açık

Koşullarda dile getirilen; Türkiye tarafından alınacak F-16’ların ABD Ulusal menfaatlerine uygunluğundaki muamma bir tarafa, Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmamasını öngören koşul ise tam bir muamma konusu… Çünkü iki ülke denizlerde olduğu gibi havada da sık sık sorun yaşıyor.

Denizlerde 6-12 mil konusunda gerilim yaşayan Yunanistan ve Türkiye, savaş uçaklarının sınır ihlali nedeniyle sürekli olarak diplomatik sorun yaşıyor. Yunan savaş uçakları 28-30 Nisan 2022 tarihleri arasındaki sadece 3 gün içinde 30 hava sahası ihlali yaptı. Diğer taraftan bu durum Yunanistan’ın suiistimaline de açık! Zira Yunanistan’a göre; Türkiye Haziran 2022’de, Yunanistan hava sahasını 760 kez ihlal etti. Yunanistan’dan yapılan açıklamalara göre; 17 ihlal vakasında ise Yunan savaş jetleri ile Türk jetleri arasında “it dalaşı” yaşandığı bildiriliyor. Yunanistan, bu yılın başından beri yaşanan benzeri hava sahası ihlalleri sayısının yaklaşık 4 bin olduğunu ve söz konusu vakaların, egemenliğin ihlali olduğunu savunuyor.

Yunan gazetesi, “Engellemeyi” açık açık yazdı

Yunanistan’ın önde gelen yayın organlarından Kathimerini gazetesi Kongre’nin kararını okuyucularına “Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için ilk adım” ifadeleriyle aktardı.

Satışları desteklediğini söyleyen Biden veto edebilir

ABD Başkanı Joe Biden, İspanya’nın başkenti Madrid’de geçtiğimiz ay yapılan NATO Zirvesi sonrası, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını sağlaması gerektiğini söylemiş, “F-16’ları Türkiye’ye satmamız gerekiyor. Bunun tersi çıkarımıza olmaz” demişti.

Değişiklik önerisinin Genel Kurul’dan geçmesi halinde, Temsilciler Meclisi ve Senato’da nihai karar çıkacak. Oylamanın iki kanatta da yapılmasının ardından Başkan Biden, tasarıyı imzalayacak.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close