Fransız L’opinion gazetesi: Türkiye, Libya’da savaşın gidişatını değiştiriyor

Fransa'da yayımlanan L'opinion gazetesi, “Türkiye insansız hava araçlarıyla, Libya’da savaşın gidişatını değiştiriyor. BAE ve Fransa destekli Hafter güçleri zor durumda” dedi.

BM’nin meşru saydığı ve Türkiye’nin de desteklediği Libya’daki Ulusal Uzlaşma Hükümeti güçlerinin, BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve Fransa’nın desteklediği Hafter güçlerine karşı son günlerde elde ettiği başarılar, Avrupa basınında da gündem oldu.

Fransız Lopinion gazetesi’nde yer alan bir haberde, “Türkiye insansız hava araçlarıyla, Libya’da Savaşın gidişatını değiştiriyor. BAE ve Fransa destekli Hafter güçleri zor durumda” denildi.

“Türkler sahadaki durumu değiştirmeye başladı

Gazete, Ankara’nın Hafter’e karşı uluslararası kabul görmüş uzlaşma hükümet güçlerini destek vermeye başlamasıyla birlikte Libyadaki Türk askeri müdahalesinin ciddi bir şekilde sahadaki durumu değiştirmeye başladığını öne sürdü.

Fransız Lopinion gazetesine konuşan Libya işlerinde uzmanlaşmış siyasi analist Celal Harshawi, “Türk askerinin Aralık 2019’un sonunda Libya’ya müdahalesi meyve vermeye başladı. Türkiye’nin desteği Başbakan Fayiz Mustafa es- Serrac Başkanlığındaki Ulusal Uzlaşma Hükümeti’nin çıkarına olurken, son gelişmeler Hafter’i destekleyen Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) endişelendirdi” dedi.

“Türkiye, 2010 yılından bu yana, insansız hava araçları alanında ulusal bir sanayi sektörü geliştirdi” diyen Celal Harshawi, “Türk ordusu yakın zamanda Suriye’de görülen yeni Anka-S uçağını Libya’da da kullanıyor. Bu cihazların ana avantajlarından birinin, uydu iletişim sayesinde, üslerinden çok uzakta ‘görüş alanının ötesinde’ kullanılabilmeleri. Ve yirmi dört saat boyunca kendini kontrol ederek, düşman lojistik ve komutanların olduğu bu uzak arka plandan vurulabilir” dedi.

“Türkler BAE’yi çok öfkelendirdi!”

Türklerin Libya’daki başarısı, BAE’yi çok öfkelendirdi” diyen Harshawi, BAE’nin Türkiye ile boş ölçüşemeyeceğini dikkat çekti. Harshawi, “BAE Libya’ya binlerce ton teçhizat ve silah gönderiyor, ancak sorunu onu kullanabilen bireylerin yetersizliğidir” diye ekledi.

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close