Son anket sonuçlarını paylaştı… İyi Parti ve CHP’nin toplamı…

“Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” şeklindeki standart soruya, cevap verenlerin oranına bakıldığına, toplam oylar bakımından muhalefetin bir adım önde olduğu görülüyor.

6’lı masanın ortak aday çıkaracağına inanç gittikçe azalıyor. Areda Survey’in “Sizce Millet İttifakı ortak aday çıkarabilecek mi?” sorusuna “Evet” cevabı verenlerin oranı yüzde 53,3’e düştü. Ankete katılanların yüzde 46,7’si “ortak aday çıkmaz” dedi. “Evet” oranı mart ayında yüzde 72, nisanda ise yüzde 58,6’ydı.

2023 seçimleri için dört kez toplanan ancak Cumhurbaşkanı adayını belirleyemeyen 6’lı masaya güven eriyor. Araştırma şirketi Areda Survey vatandaşa “Sizce Millet İttifakı ortak aday çıkarabilecek mi?” sorusunu yöneltti. 25 – 30 Mayıs tarihleri arasında toplam 2000 kişinin katıldığı anket, aday konusunda kararsız kalan 6’lı masaya güvenin gün gün azıldığını ortaya koydu.

Yüzde 72’den hızlı düşüş!

Araştırma sonuçlarına göre, Millet İttifakı’nın ortak bir adayda anlaşarak seçime gireceği düşüncesini savunanların oranı yüzde 53,3 iken, yüzde 46,7 Millet İttifakı’nın ortak aday çıkaramayacağını ifade etti. Mart ayında Millet İttifakı’nın ortak bir aday çıkarabileceğine olan inanç yüzde 72 iken, Nisan ayında yüzde 58,6 oldu.

AK Parti ve MHP toplamı yüzde 46,7

Areda’nın anket sonuçlarını bugünkü köşesinde değerlendiren Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, genel seçim sonuçlarına ilişkin verileri de paylaştı. Acet, özetle şunları kaleme aldı:

Aynı gün hem Cumhurbaşkanlığı, hem de TBMM seçimlerinin yapılacağı seçim günü, sonuçları itibarıyla sadece Türkiye’yi değil, uluslararası dinamikleri bile çok yakından etkileyebilecek bir öneme sahip.

Ankete katılanlara, “Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi ittifaka oy verirsiniz” sorusu yöneltildiğinde, yüzde 52,5 Cumhur İttifakı’na, yüzde 47,5’i Millet İttifakı’nın adayına oy veririm diyor.

Seçim gününe kadar köprünün altından daha çok sular akıp gidecek muhakkak ama geride kalan 4 yıl içinde aynı köprünün altından o kadar çok su akıp gitmiş olmasına rağmen böyle bir tablo ile karşı karşıya olmamız bir hayli dikkat çekici olsa gerek.

Meclis seçimleriyle ilgili tercihler söz konusu olduğunda, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili anket sonuçlarının aksine, 4 yıl içinde ‘zamanın gerçekten de ilerlediğine!’ delalet eden bir tablo olduğunu görüyoruz.

“Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” şeklindeki standart soruya, cevap verenlerin oranına bakıldığına, toplam oylar bakımından muhalefetin bir adım önde olduğu görülüyor.

  • AK PARTİ: %36,6
  • CHP: %24,0
  • İYİ PARTİ: %12,8
  • HDP: %10,2
  • MHP: %10,1
  • ZAFER PARTİSİ: %2,3
  • DEVA PARTİSİ: %1,0
  • MEMLEKET PARTİSİ: %0,8
  • YENİDEN REFAH PARTİSİ: %0,8
  • SAADET PARTİSİ: %0,6
  • DİĞER: 0,9

 

 

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close